5 vanlige myter om kviser

Myter om kviser

Myter om kviser

Fører spising av potetgull til kviseutbrudd? Kan du forebygge kviser ved å vaske ansiktet tre ganger om dagen? Her forteller en dermatolog hva som er myte og hva som er virkelighet i kampen mot kviser.

Myte 1 om kviser: Dårlig hygiene forårsaker kviser.
Mange har hørt denne – at kviser er forårsaket av skitten hud. (les mer om hudkremer)

Enkelte pasienter tror dette, og forsøker å vaske ansiktet sitt utallige ganger om dagen, enkelte ganger ved å skrubbe eller andre metoder. Faktisk er det slik at for hyppig vask av huden, og for brutal vasking kan gjøre et kviseutbrudd enda verre.

I verste fall kan dette føre til irritert og traumatisert hud som ser verre ut etter behandlingen.

I stedet, vask ansiktet ditt en etter to ganger om dagen med lunkent vann, en mild såpe og forsiktig gnikking – ingen skrubbing er nødvendig. Sørg for at en av gangene du vasker deg er om kvelden, for å fjerne sminke, skitt og svette som har kommet i løpet av dagen.

Myte 2 om kviser: Klem på kvisene

Når kvisene vokser kan det være vanskelig å stå imot fristelsen og klemme på den, og forsøke å gjøre den mindre.

Enkelte pasienter forsøker å klemme på kvisene i et forsøk på å åpne opp en lukket pore. Dette fører vanligvis til mer betennelse, som igjen gjør at kvisene ser verre ut og varer lenger enn de ville i utgangspunktet.

Hold hendene unna – la kvisene være i fred. I stedet kan du prøve en behandling mot kviser som du får kjøpt på apoteket, enten i form av gelé, krem, salve eller lotion, for å redusere størrelsen på kvisen. Se etter produkter med Benzoylperoksid eller Salisylsyre– de er effektive, reseptfrie produkter.

Myte 3 om kviser: Søppelmat forårsaker kviser

Du har kanskje hørt at fet og usunn mat, eller godteri kan påvirke kviseutbrudd. Riktignok er det enkelte koblinger mellom diett og kviser, men forholdet er kanskje ikke helt som du tror det er.

Mange personer med kviser har oljete, fet hud, så i en periode trodde man også at fet mat skulle unngår. Men faktisk er det slik at flere studier har vist at å droppe pommes fritte, cheeseburger og sjokolade ikke har noen påvirkning på huden din. Men å få fettet direkte på huden kan gjøre en fet hud enda fetere, tette igjen porene og føre til kviseutbrudd.

Fet mat er altså ikke syndebukken, men det kan være enkelte andre ting i dietten din som kan forårsake kviseutbrudd.

Konsumering av melk har vært assosiert med økt fare for kviser. Andre studier viser at en diett bestående av matvarer som har en lav glykemisk indeks og er rik på fiber, frukt og grønt er fordelaktig mot kviser. Dersom man lider av kviser, kan det å styre unna melk eller holde seg til en diett med lav glykemisk indeks faktisk hjelpe mot kvisene.

Myte 4 om kviser: Kviser forsvinner av seg selv

Du trenger ikke å lide i det stille med kviser – det er behandlinger tilgjengelig for å redusere kviseutbrudd og hjelpe til å forebygge fremtidige kviser.

Kviser er forårsaket av tettede porer i huden – og de er ofte tettet av hudens naturlige oljer. Hvis porene tettes, kan hudens naturlige bakterier forårsake betennelse – gjøre kvisene verre.

Ikke bare la kvisen din få svelle og lage arr på huden. Det finnes utallige behandlingsformer – både reseptfritt og med resept – tilgjengelig for å åpne porene og bedre kviseutbrudd.

Myte 5 om kviser: Solarium fjerner kviser

Hvis du er på jakt etter en grunn til å rettferdiggjøre bruk av skadelig solarium, så er ikke kviser det rette. Denne myten oppstod for mange år siden, da solarium ble en populær behandlingsmetode.

Studier viser imidlertig at UV-lys, som typisk er benyttet i solarium, ikke har noen effekt på kviser. Og ikke nok med dette, solingen skader også huden din. Verdens helseorganisasjon har funnet ut at soling gir betydelig økt fare for hudkreft. Det er derfor absolutt ingen grunn til at noen skulle bruke solarium i kampen mot kviser.

Det finnes enda flere myter om kviser der ute. Ignorer dem, og snakk med fastlegen din om kvisebehandlinger som kan virke for deg. Mer informasjon om aknebehandling.

 

Copyright © 2024 Artikkelkatalogen. All Rights Reserved.