Visste du at duftlys kan hjelpe deg med å sove?

Visste du at duftlys kan hjelpe deg med å sove?

DEL
Duftlys

Det er faktisk vitenskapelig bevist at enkelte dufter kan hjelpe deg med å sove. Lukt er faktisk den av sansene våre som har tettest samarbeid med hjernen. Lavendel er for eksempel en lukt som har blitt ofte i naturvitenskaplige forsøk fremhevet som en medisin for angst. I bunn og grunn bygger disse prinsippene på det man ofte kaller aromaterapi.

Etter å ha lest meg opp på ymse sider på internett fant jeg ut at jeg selv ønsket å teste ut dette prinsippet empirisk: er det virkelig slik at enkelte dufter kan få deg til å sove bedre? Da jeg bor litt i USA og litt i Norge fant jeg ut at et utmerket tidspunkt å prøve det på var da jeg var preget av jetlag etter en dårlig tur med Norwegian fra New York til Oslo.

Testen fungerte på følgende måte: jeg kjøpte inn to forskjellige duftlys (de man bruker til å skape en fin aroma og duft i leiligheten), plasserte dem på soverommet og tente dem cirka en time før jeg skulle i seng. Jeg slukket naturligvis flammene før jeg skulle sove.

Og ja – det fungerer. Jeg er helt overbevist om at jeg fant mye bedre roen etter å ha brukt duftlys enn når jeg bare går og legger meg etter en lang flytur.

Hvorfor fungerer duftlys på denne måten?

Da jeg faktisk fant ut at denne typen søvnbehandling fungerte, og jeg må innrømme at jeg ble noe overrasket over resultatet, så følte jeg meg tvunget til å finne ut av vitenskapen bak fenomenet. Det jeg fant ut var følgende: i og med at luktesansen er knyttet opp til minne-delen av hjernen vil kroppen reagere som følge av hva du historisk sett har forbundet den enkelte lukt med. Når du lukter sjokolade-kjeks vil det ikke være unaturlig at du tenker på bestemoren din dersom hun pleier eller pleide å servere dem når du var på besøk.

I og med at hjernen har lært seg å forbinde «naturlige» lyder med avslapning, så vil duftlysene fungere som en søvnpille. Nå skal det også sies at produsentene bak disse duftlysene har forsket i årevis på hvilken effekt lysene har på mennesker, og det er utrolig hvor gode de har blitt til å lage duftlys som virkelig har en effekt på signalene som sendes til hjernen. Etter at jeg fant ut av dette fenomenet skrev jeg en artikkel for Kosmetikkportalen.com som kåret de beste duftlysene på det norske markedet.

Jeg tipset en venninne av meg om dette trikset da hun fortalte meg at hun hadde litt problemer med å sove. Et par dager senere ringte hun meg og sa at hun var «evig takknemlig» for at hun fikk et særdeles vellykket tips.